Приютът за кучета става отдел на „Комунални дейности“

Приюът за бездомни животни става отдел на „Комунални дейности“, решиха вчера съветниците. Това означава, че оттук нататък неговият управител няма да може да взема самостоятелни финансови решения, а ще бъде подчинен на директора на общинското предприятие. Освен това съветниците одобриха увеличаване на състава на „Комунални дейности“, което ще даде възможност вместо две 4 групи вече да работят по възстановяването на улиците и тротоарите.
Както можеше да се очаква, промените в приюта станаха повод за остър дебат между опозиция и администрация. Първите атакуваха предложението, защото заподозряха, че зад него стои лично отношение към  управителя на кучкарника и начин Женя Попова да бъде махната. Стефан Бучаков поиска да се каже каква е оценката за работата й, тъй като неговите впечатления били, че досега е нямало оплаквания от нея. В отговор на това зам.-кметът Свилен Иванов обясни, че не става дума за лично отношение, а за финансови правила, които управителят трябва да спазва. По тази причина предлагаме шефът на приюта да е подчинен на директора на „Комунални дейности“, уточни Иванов.
Никой не спори по финансовата част, но не виждам защо приютът трябва да става отдел, Биг бендът например е част от ОП „АРТ“, но не е отдел, опонира арх. Силвия Алексиева. Колегата й Пенчо Милков пък огласи, че от 6 декември в „Комунални дейности“ има синдикат и по закон структурните промени трябва да се съгласуват с него.
В най-горещата точка на спора се намеси и кметът Пламен Стоилов. Приютът не е ферма за кучета, не е за бизнес, а за намаляване на популацията на бездомните животни. Когато даваме оценка, е добре да имаме предвид не само това, че там кучетата са добре охранени и гледани, но и това, че много от жалбите на хората не се решават, разпали се той. Например наскоро в двора на училището в Мартен една кучка родила и гонела децата. Въпреки че директорът подал сигнал на тел. 112, от приюта никой не се отзовал. Вярно е, че популацията намалява, но не с тези темпове, с които искаме, в момента на много места има оплаквания от глутници, каза още кметът. Стоилов коментира още, че шефът на приюта грубо погазва финансовата дисциплина и си прави доставки, без да се съобразява с изискванията. Той обаче отрече да става дума за уволнение. Това ще се решава от ресорния зам.-кмет, а сега искаме просто целесъобразна структура, така че приютът да бъде под строг финансов контрол, добави Стоилов. А по отношение на синдиката в ОП „Комунални дейности“ заяви, че при него няма депозирани за това документи.
Тези мотиви трябваше да чуем още на комисиите, а не просто приказки за грешки и преструктуриране, коментира Пенчо Милков.
Стефан Бучаков обаче отново взе думата, а кметът не му остана длъжен и спорът придоби политически привкус.
В крайна сметка предложението беше гласувано така, както беше внесено.