Учени ще морят туморите от глад

Британски специалисти са открили начин как да унижощават туморите, изтощавайки ги от глад до смърт, пише в. "Дейли експрес".

Техниката се използва при лечение на пациенти с мезотелиом - белодробен рак, причинен от излагането на азбест.
Изследователите от университета "Куин Мери" в Лондон са я тествали и върху други тумори, сред които на яйчниците, пикочния мехур, бъбреците и мозъка, и са получили обещаващи резултати без сериозни странични ефекти.
Подходът се състои в лишаването на агресивните ракови клетки от ключов за изхранването им протеин,
известен като аргинин и наричан "Ахилесова пета на туморите". Известно е, че злокачествените образувания при много видове рак разчитат на въпросния протеин за оцеляването си.
Специалистите вярват, че с помощта на този метод и в комбинация с други лекарства могат да бъдат спасени хиляди човешки животи.
"Много сме развълнувани от това откритие“, споделя д-р Питър Шлосарек – един от авторите на изследването.
"За пръв път доказваме, че този метод наистина може да помогне за контрола върху мезотелиома. Едно такова лекарство може да увеличи човешки живот, а ако се комбинира с други правилни лекарства – може и да спаси човешки живот", продължава Шлосарек.
Специалистът поясни още, че голяма част от различните видове рак се изхранват с протеина аргинин – т.е. Биха могли да бъдат "унищожени от глад".