ООН подозира Башар Асад във военни престъпления

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай заяви за първи път, че има доказателства за "отговорност" на сирийския президент Башар Асад за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

"Анкетната комисия /на Съвета по правата на човека за Сирия" е събрала огромен брой доказателства... за военните престъпения и престъпленията срещу човечеството. Те свидетелстват за отговорност на най-високо ниво на правителството, включително на държавния глава", посочи г-жа Пилай на пресконференция.

Анкетната комисия беше създадена на 22 август 2011 г. с резолюция на Съвета по правата на човека и има за задача да разследва всички нарушения на човешките права от март 2011 г. насам и да идентифицира виновните, за да бъдат съдени.

В последния си доклад от 11 септември Комисията, в която членува бившата международна прокурорка Карла дел Понте, обвинява режима в Дамаск в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, а бунтовниците - във военни престъпления. Няколко пъти Комисията е обвинявала в престъпления високопоставени представители на сирийския режим, но никога не ги е споменавала поименно и никога не е споменавала директно държавния глава.