Отварят до довечера пътя за Кубрат

До довечера пътят за Кубрат ще бъде отворен. Това заяви областният управител на Русе Стефко Бурджиев по време на пресконференция за представителите на регионалните медии тази сутрин. В момента само положението в района на отклонението за Кубрат е тежко, тъй като на места има снегонавявания от 2 метра. Останалите пътища са в много добро състояние, а пътноподдържащата фирма е направила прекрасна организация и е успяла да се справи с усложнената зимна обстановка, коментира още Бурджиев.
От вчера пътят за Разград е отворен (от 23.30 ч.), но остава проблемен. Пътят за Иваново също е отворен. Няма нито едно населено място с изключение на Вятово, което да е останало без електрозахранване, поясни областният управител и похвали представителите на ведомства от областта за изключителния синхрон, който са постигнали – Областно пътно управление, ОД на МВР, ОУ ПБЗН, Спешна помощ, В и К Русе, кметовете на общини, Гранична полиция и Електроснабдяване. Особена благодарност, която Бурджиев изрази и в благодарствено писмо, губернаторът отправи към кмета на Иваново Георги Миланов и заместника му Йордан Маринов, които бяха похвалени за бързите и адекватни реакции.
Бурджиев коментира, че затварянето на пътя за Бяла вчера в района на Мойсеевия баир се е наложило, поради проблем с недобросъвестни водачи. Също вчера, със заповед Областният управител на област Гюргево е затворил Дунав мост за преминаване, но последващо решение от 23.30 отменя предходните разпоредби. Във връзка с преминаването на тирове и други товарни превозни средства в момента заедно с Хасково, Стара Загора и Велико Търново област Русе се опитва да създаде алгоритъм, по който да се разреши проблема със спирането на тировете и да намери начин да се отклоняват в случай на затворени пътища, каза още областният управител.
Основен акцент в дейността на общинските служби ще бъдат сигурността на децата при придвижването им към средищните училище, както и почистването и опесъчаването на кварталните улици и тротоарите. Областният управител разясни, че най-точна информация при тежка пътна обстановка следва да се търси от районните пътни служби и дежурните части на полицията.