Д-р Злателина Джендова: Ядрено-магнитният резонанс е последна инстанция в диагнозата

Д-р Злателина Джендова е родена през 1955 г. в Добрич. Завършила е медицина във ВМИ-Варна през 1984 г. Като специалист рентгенолог до 2006 г. работи в Шумен. По покана на управителя на МБАЛ-Русе през 2008 г. д-р Джендова идва в Русе и започва работа с първия ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Тя е единственият лекар, който има такава специалност, придобита след поредица обучения в Германия и Австрия.

- Д-р Джендова, вече шест месеца в болницата на Русе се работи с нов апарат за ядрено-магнитен резонанс. Какви са предимствата му?
- Тази техника действително е много добра и благодарение на европейски проект за модернизиране на болницата ние можем да работим с нея. Ще използвам технически език, но е невъзможно по друг начин да покажа разликата. Предишният апарат беше 1 тесла /мерна единица за силата на магнитното поле/, а отдавна в Европа се работи с 1.5 тесла апарати. Този при нас е от най-ново поколение, също 1.5 тесла и е от най-модерните в света. Много повече детайли се виждат и много по-кратко е времето за изследване.
- Какво имате предвид под повече детайли?
- Прецизност и качество на образа. Това улеснява лекаря по образна диагностика и може по-точно да потвърди или отхвърли дадено съмнение. Апаратът е много бърз като обработка на данните и това наистина облекчава работата.
Русенци познават този вид изследвания, тъй като ние от осем години работим тук и много от хората са се възползвали от нашите знания.
- Сега, след като МБАЛ-Русе има собствен апарат, промениха ли се условията, по които е достъпен резонансът?
- Изследването с ЯМР е високоспециализирано и е част от образната диагностика. Всеки метод от нашата специалност има своето място в поставянето на точната диагноза - от стария рентген, през ехографията и скенера. Пациентите трябва да бъдат насочени от колега клиницист. Много често хората искат да „минат“ през резонанс като обща диагностика, което е съвсем погрешно. Това е образен метод и се виждат неща, чиято морфология е променена по някакъв начин.
За хората, на които е препоръчано да преминат това изследване, важат същите правила като преди. Те трябва да имат направление от личния лекар към специалист, който пише молба до Здравната каса и ако там бъде одобрена, пациентът не плаща нищо. Ако става дума за свободен прием, пак не може без насока от специалист, но има възможност да се плати цена, която е достъпна.
- Основно туморни образувания ли се виждат?
- Не само. На ЯМР се вижда много добре състоянието на коремните органи, на малкия таз, простатната жлеза, яйчниците и могат да се търсят възпалителни състояния, вродени деформации. Имаме голяма амбиция да започнем да работим и млечни жлези. Когато диагнозата е дискусионна и лекарите не са единодушни, ЯМР може с по-голяма категоричност да посочи проблема.
На практика невролозите, неврохирурзите и ортопедите са колегите, които най-често използват резонанса.
- Може ли да се говори за резонанса като за последна инстанция?
- Да. Това е последната инстанция на образната диагностика.
- Вреден ли е този вид лъчение?
- Абсолютно не, защото не е на принципа на рентгена, а на магнитното поле. За потвърждение ще кажа, че имаме няколко бебета, родени здрави след изследване на майките им с ЯМР, докато са били бременни. По принцип се препоръчва в първите три месеца от бременността да не се правят каквито и да е облъчвания, но пък много често жените изобщо не знаят, че са бременни в този период. При първия случай младата жена направо ме попита дали след ЯМР не е по-добре да направи аборт. Бях категорична и поех цялата отговорност да се остави бебето и то действително се роди здраво и хубаво.
Магнитът действа за много кратко време и насочено. Това са радиофреквентни честоти и са доказано безвредни.
- Отхвърля или поставя диагнози ядрено-магнитният резонанс?
- И двете. Отхвърлянето на диагноза също е диагноза. Макар че разполагаме с най-съвременна техника, мястото на лекаря не е зачеркнато. Той е човекът, който интерпретира образа и казва кое какво е - има ли изменения, или не.
Понякога е нужно въвеждане на контрастно вещество във вената, което дава ефект на оцветяване на патологичната тъкан, да се разграничи дали е доброкачествена, или злокачествена и доколко това е така. Това вещество е много филтрирано, изчистено и не дава алергични реакции. Всъщност нямаме цветна снимка, а усилен черно-бял образ. Контрастът не се поема от Здравната каса и се заплаща винаги от пациента като консуматив.
Хора, които са лежащо болни в отделенията на МБАЛ-Русе, не заплащат нито стотинка за резонанс и не е нужно да чакат месец, два, шест за това изследване. Когато лекарят в отделението им прецени, че е нужно, те директно се изпращат при нас.
- А какво се случва с хората, които не издържат на това вкарване в апарата?
- Да, има пациенти с някакви форми на клаустрофобия и не могат да я овладеят. При тях се налага лека седация за тези 15-20 минути за изследването. Това се прави от анестезиолог на болницата и затова не е проблем да бъдат преглеждани от новородени бебета до много възрастни пациенти.