Стойнев: Аз бях първият икономически министър, поканен на среща от Съвета за национална сигурност на САЩ

"Аз бях първият икономически министър, поканен на среща от Съвета за национална сигурност на САЩ". Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев пред БНР.

Той поясни, че в този формат със съветниците на американски президент се срещат за разговор обикновено военни министри или министри на външните работи. Според Стойнев по този начин администрацията на Белия дом е дала категоричен знак, че желае да задълбочи икономическите си връзки с България. Министърът на икономиката и енергетиката посочи още, че желанието на крупния бизнес в САЩ е още от следващата година да се пристъпи към реални инвестиционни намерения в България.

Що се отнася до финансирането на бъдещия проект за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с ядрен реактор от Уестингхаус, министър Стойнев беше категоричен, че става дума за изцяло американски капитали и разговорите, които той е водил са били с американската "Ексимбанк". "За никакви турски капитали не може и да става дума", поясни Драгомир Стойнев.

Ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре. Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още министър Стойнев.

По отношение на конкурсната процедура за подбирането на изпълнители на проекта "Южен поток" министърът поясни, че той лично е настоял тя да бъде забавена и удължена, за да може в нея да участват компании и фирми от цял свят, които да предложат най-добрите решения. В тази връзка, интерес са проявили британската "Ролс Ройс" и американската "Дженеръл илектрик", които имат готовност да изградят компресорните станции по трасето на газопровода. От "Дженеръл илектрик" са изразили желание и към изграждане на два нови блока 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Аз си върша работата, чувствам се много спокоен във всички преговори, защото отстоявам само националните интереси, подбирам всичко, което е най-изгодно за българската държава", подчерта министърът на икономиката и енергетиката.