„Обреден дом“ става общинско предприятие

Общинският съвет прие ликвидацията на общинското търговско дружество „Обреден дом“ и назначи за ликвидатор предложения от сините съветници Андрей Стефанов, магистър по икономика и право.
След кратък процедурен дебат съветниците утвърдиха и структурата на новото общинско предприятие, което ще поеме дейностите на дружеството „Обреден дом“ и ще носи същото име. Приети бяха и цените на радостните и траурните услуги, така както бяха предложени от администрацията. Макар че имаше забележки по калкулацията им. Анастас Георгиев призова общината в бъдеще те да се преразгледат, защото сега някои от тях не били добре защитени, а просто произволно формирани. Главният счетоводител на „Обреден дом“ Николай Великов обаче увери съветниците, че всички калкулирани разходи са реални и ги изброи.
По комисиите имаше дебати за таксата от 50 ст. за вход с автомобил в гробищните паркове, но на самата сесия само Стефан Бучаков предложи нов вариант. Той настоя входът от 8 до 17 часа да е платен и да е 45 ст., а през останалото време достъпът с коли да е безплатен. Идеята му обаче не беше приета от мнозинството.
По време на обсъжданията стана ясно, че с новите промени гражданите вече няма да могат да откупуват съседен гроб до близките си. Пенчо Милков обаче обясни, че ще се предлагат други варианти - например фамилни гробни места и камери.