Учени: Близо сме до откриването на друга Земя

Учените търсят признаци на живот във вселената, както и друга планета като нашата, и са много по-близо до постигане на целта си, отколкото хората осъзнават, пише Си Ен Ен.

Това е било единодушното мнение на конференция на експертите по търсенето на живот във Вселената, проведена в централата на НАСА във Вашингтон в понеделник.

Дискусията се е фокусирала не само върху философския въпрос дали сме сами във Вселената, но също и върху технологичния напредък в усилията да се отговори на този въпрос.

"Вярваме, че сме много, много близо по отношение на технологиите и науката, за да намерим друга Земя.
Също така сме много, много близо по отношение на шанса ни да открием признаци на живот в друг свят", заяви Сара Сийгър преподавател по планетарни науки и физика в Масачузетския технологичен институт.

"Откриването на планета близнак на Земята е нещо като вид Свещен граал", споделя Джон Грънсфийлд, астронавт, който помогна за ремонта на космическия телескоп "Хъбъл" през 2009 г, а сега е асоцииран администратор към НАСА.

Напредък в търсенето на живот

Учените отбелязват огромен напредък, само за последните няколко години.
"Ние вече знаем, че нашата галактика има поне 100 млрд. планети, а това не го знаехме преди пет години", разказва Мат Маунтин, директор на Центъра за космически проучвания и изследвания с телескоп в Мериленд.

Той кредитира работата на космическия телескоп "Кеплер" за тези нови проучвания. Програмата "Кеплер", която търси планети, стартира през 2009 г.
Именно "Кеплер" намери първата планета с големина, колкото Земята, която обикаля в обитаемата зона на звездата си. Това е районът около една звезда, в който една планета може да има вода в течно състояние на повърхостта си.

Мисията "Кеплер" надгражда тази на космическия телескоп "Хъбъл", чияо работа започна през 1990 г, когато той бе единственият по рода си в космическото пространство.

Докато "Хъбъл" обикаля около Земята, той позволява на учените да надникна назад във времето, в далечни галактики и предоставя изумителни снимки на космоса.
"Нашата галактика се развива все повече и повече, като между пет и десет нови звезди се раждат всяка година в нашия Млечен път", казва Джон Мейтър старши изследовател по проекта на НАСА за следващо поколение космически телескопи.

Откриване на Земи

Намирането на малки планети, такива с размерите на Земята, е предизвикателство, защото те произвеждат по-бледи сигнали, които се определят като светулка до прожектор казва Дейв Галахър от НАСА.
Тези трудности обаче не спират търсенето на планети, подобни на Земята и на признаци на живот.