Плевнелиев подкрепя идеята за нов или удвоен Дунав мост при Русе

Габриела СТЕФАНОВА
Край Русе трябва да има или още един мост над Дунав, или съществуващият да се удвои. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на форума в Силистра на тема „Общите приоритети на България и Румъния през 2014-2020“, съобщи зам.-кметът Страхил Карапчански.
Карапчански изтъкна, че в новия програмен период въпросът за финансирането на този толкова важен за Русе и Гюргево проект би могъл да намери решение чрез механизма „Свързана Европа“, който ще се управлява директно от Европейската комисия. По него могат да се реализират важни трансгранични инфраструктурни проекти, достатъчно е само министерствата на транспорта на България и Румъния да съгласуват действията си, поясни зам.-кметът.
Карапчански съобщи още, че президентът Плевнелиев е посочил Русе и Гюргево като добър пример за трансгранично сътрудничество.
В презентацията на Русе, която кметът Пламен Стоилов е направил в Силистра, основен акцент е била амбицията на града да се превърне в транспортен, комуникационен и търговски център не само в национален, а и в международен план. Затова основна цел на Общината е да подкрепя сектори с висока добавена стойност и да насърчава иновациите и инвестициите в тях, заявил кметът. Стоилов е посочил, че през следващия програмен период Русе подготвя проекти на обща стойност над 1,4 млрд. лева. Те са насочени към икономическото и социалното сближаване, териториалната свързаност и достъпност на региона, енергийната ефективност, опазването на околната среда и устойчивото развитие. Пламен Стоилов е запознал участниците във форума с мастерплана на Русе и Гюргево.
Според представители на Русе в дебата, организиран от президентството в рамките на Съвета за регионално развитие и национална инфраструктура, този модел на огледално развитие е бил високо оценен от гостите от Брюксел.