Selfie е английската дума на годината според Оксфорд

"Селфи" (selfie) бе обявена за дума на годината от издателите на авторитетните речници на английския език на Оксфордския университет. Тя означава "снимка, която някой си е направил сам със смартфон или уебкамера и я е разпространил на интернет сайт на социална мрежа".

Причината точно това да бъде изборът на редакторите е, че употребата й за изминалите 12 месеца се е увеличила 17 000 процента, разказва лондонският "Гардиън".

Програмата на Оксфордските речници за проследяване и изследване събира всеки месец около 150 милиона думи от съвременния английски език. Именно тя е демонстрирала шеметно растящата употреба на "селфи".

Иначе се смята, че думата се ражда през 2002 г. в онлайн форум в Австралия, където потребител описва как снощи бил много пиян, спънал се и си разбил устата. Това е илюстрирано със снимка и обяснението "И извинявайте за фокуса, това е селфи".

За десетина години са се нароили и куп производни като "хелфи" (helfie - сам да си направиш прическа), "дрелфи" (drelfie - селфи, на което си пиян) или "уелфи" (welfie - селфи, на което показваш какви мускули си направил с тренировки).

Масовата употреба на "селфи" се случва чак през миналата година, когато се налага и формата selfie, близка до австралийския английски, а не до граматически правилното според англичаните selfy.

Други думи, които отбелязват тази година в Оксфорд:

binge-watch - да гледаш една след друга телевизионни програми по телевизията, интернет или от DVD; основната причина е, че компанията "Нетфликс" пусна наведнъж в интернет сериалите си

bitcoin - дигиталната валута, с която транзакции могат да се извършват без нуждата от централна банка

schmeat - "синтетично месо", думата се наложи покрай новината, че холандски учени са създали първия в света хамбургер с мускулна тъкан, създадена в лабораторни условия от стволови клетки

showrooming - обикаляне на магазините в търсене и пробване на стоки, които след това си купуваш евтино онлайн.