Цацаров: Утре ще бъдат повдигнати две обвинения на Бисеров

Утре ще бъдат повдигнати обвинение на Христо Бисеров, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.

"Обвиненията ще бъдат такива, каквото преценят, че трябва да бъдат наблюдаващите прокурори. Още в началото бе казано, че едното обвинение е за невярно деклариране на данни пред Сметната палата, а другото най-вероятно ще е за пране на пари. Задвижен е целият механизъм за международна правна помощ. Той не е от най-леките, но това е максимума за получаване на данни от 2 европейски държави. Информацията, която е предоставена на ДАНС от чужда служба, не е от най-пълните. Ние искаме времето на откриване на сметката, данните са постъпване на пари по сметката от времето на откриването й досега, както и източниците на тези постъпления и всичко, което е излязло от сметката ", каза Цацаров и отказа повече коментари по разследването, като се позова на това, че документите са секретни.

Във връзка с това дали има информация, че ДАНС е уведомил Бисеров и дали той ще бъде разпитан като гражданин, Цацаров посочи, че за него най-важното е дали има данни за престъпление или няма."Това, което ме интересува, е какво е правено по това производство. Доколкото ми е известно Писанчев е разпоредил вътрешна проверка. Тогава ще разберем дали е има данни за укриване на информация", отговори Цацаров на въпроса дали някой в ДАНС е укривал и по-рано постъпили данни.

По отношение на това дали се знае къде е Христо Бисеров, Сотир Цацаров повтори, че утре ще бъде повдигнато обвинението, а според закона разпитът се извършва веднага след това. И Бисеров ще разпитван утре. Извършва се и проверка по информацията, че Цветан Цветанов е имал информация по случая с Бисеров. "Лицето направи изявление, от което стана ясно, че на него преди официалното съобщение някои неща са му били ясни. Щом са му ясни, ще трябва да се разбере откъде и откога", допълни главният прокурор.

На въпрос дали някой е казал за Бисеров и на Доган и затова не се е стигнало до искане на имунитета на Бисеров, Цацаров отговори : "Ако към момента на подаването на сигнала Христо Бисеров имаше имунитет, аз щях да поискам свалянето му. Ако няма такъв, тогава се пристъпва към привличането му в качеството му на обвиняем, което ще стане утре. Мен ме интересува дали има престъпление, а не дали има имунитет", категоричен бе Цацаров.

На въпрос дали ще спре регистрацията на националистическата партия, част от която е и "Кръв и чест", главният прокурор каза каза: "Прокуратурата не може да спре действия по започване на регистрация. Това не е в съответствие с правомощията й. Има закони, които се спазват. Съдът е органът, който преценява дали една партия трябва да бъде регистрирана. Прокуратурата може да изрази становище и тя ще го направи, но не можа да забрани регистрация. Моля, да не се създава впечатлението, че ние може да забраним всичко".

Цацаров споделя мнението, че ГДБОП е била черна дупка. Още през лятото е започнала проверка за контрабанда, корупция. "И трите доклада са секретни. По определени направления работата е била активизирана, а по други се е спирала. Вън от рекламните акции, общо взето има бездействие и неспазване", заяви главният прокурор.

Запитан какво се случва с разследването по случая на Станимир Флоров, Цацаров отговори, че разследването се движи в рамките на НПК.

Цацаров каза, че не намира данни за полицейско насилие при протестите пред Народното събрание. Според него полицията си е свършила работата и е изпълнявала задълженията съобразно закона.

БГНЕС припомня, че прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков 3 дни след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Три превода за общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на Главинков в македонска банка, а от там към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от трансакциите през 2012 г., имало информация в ГДБОП още миналата година.