Силвия Митева: Искам да стана съдия или треньор. Илияна Раева: Залата е празна без Силвия

"Надявам се след известно време да започна да се развивам и като треньор", заяви Силвия Митева.

"Заминавам на международен съдийски курс в Лондон. Дано всичко да мине добре и да се справя. Това за мен е един възможен път за развитие - съдия в художествената гимнастика. Надявам се след известно време да започна да се развивам и като треньор", допълни Митева.

Най-добрата българска гимнастичка официално сложи край на спортната си кариера. Тя стори това на официална пресконференция, на която присъства още президентът на БФХГ Илиана Раева, както и майката, която е и личен треньор на Силвия.

"Отдадох на спорта целия си живот и абсолютно всичко. Това беше едно много трудно решение, което съм взимала през живота си. Смятам, че всеки един спортист трябва да си тръгне с достойнство. Това бе най-правилният момент, в който трябва да се оттегля. След като мислих много пъти да се откажа, взех решение в конкретната ситуация, в конкретните условия и това е най-доброто, което мога да направя за себе си като личност. Решението ми е както от физическа, така и от психическа гледна точка", заяви Силвия Митев със сълзи в очите.

"След като взех това решение ми предстоеше още едно последно състезание в Берлин, на което за мой късмет успях да завърша първа. Това беше един достоен финал", заяви още Митева.

"Гимнастиката е начин на живот и не смятам да спирам с нея. За следващата година имам доста покани като демонстрации по целия свят. Ще участвам на много подобни мероприятия и се надявам да запазя връзката си със спорта. Надявам се по този начин преходът ми от активна състезателна дейност към нов начин на живот да не е толкова труден", добави още Митева.

"Аз тренирам 21 години вече, а това не е никак малко. В световната гимнастика има само една състезателка, която е тренирала повече от мен. Тя се отказа на 28г., а аз се отказвам на 27г. Не са много хората, които успяват да се представят на ниво до тази възраст. Напрежението и отговорността, които има по време на състезания идват в повече. Освен това тялото си има някакви възможности и няма как да го товаря безкрайно. Когато правя нещо, трябва да го правя възможно най-добре, а не просто да отбия номера. Най-доброто решение за мен беше да прекратя състезателната си кариера", каза Митева.

"Трябва да се налагат малките състезателки. Има нов старши треньор, който си има нова програма. Аз като по-възрастен състезател не бих могла да се впиша в тази програма. Редно е да не давам лош пример на малките, а да им дам път да се развиват", добави още Митева. 

"Беше ни много трудно и тежко през цялото време, от както е взето това решение", заяви майката на Силвия Митева. "Ние като родители се стараем да възпитаме добре децата си. Искаме от Силвия да си отстоява правата. Беше ни много трудно и тежко през цялото време, от както е взето това решение. Преди това имаше моменти, в които тя се отказваше от кариерата си, а малко по-късно казваше, че ще продължи. И двете изживяхме това доста тежко, с лутане от едната към другата посока", заяви Силвия Митева-старша.
"Винаги сме искали от нея да покаже най-доброто от себе си, но и да запази човечността си. Аз разбрах за решението й малко преди състезанието й в Берлин. Доста плаках. Въпреки че това е тежко решение, аз я подкрепям. Всяко нещо си има край. Тя ще продължи нататък. Ще се развива в друго поприще. Знам, че има желание да се развива като съдия и треньор", каза още Митева-старша.
"Силвия има много фенове. След като те разбраха за това решение ни затрупаха със смс-и и съобщения. Надявам се тя да стане един добър треньор. Аз лично бих желала да й прехвърля една моя гимнастичка. Искам Силвия да започне да се занимава с нея. Силвия много ми е помагала в работата ми с останалите ми гимнастички. Тя е научила много, а освен това тя почти е магистър в НСА. Би могла да предаде знанията си на други състезателки. Надявам се да има този шанс", допълни майката на Силвия Митева. 

"Новината, че Силвия Митева слага край на кариерата си я знаете от седмица, но с всеки изминал ден аз усещам нейната липса. Залата ми се струва доста по-празна", заяви президентът на БФХГ Илиана Раева.

"Настроението ни е мрачно. Новината, че Силвия Митева слага край на кариерата си я знаете от седмица, но с всеки изминал ден аз усещам нейната липса. Залата ми се струва доста по-празна. Това е една много успешна, достойна и красива кариера", каза Раева, относно най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева, която днес официално сложи край на спортната си кариера. "Това бе поведение на изключителен състезател с добро възпитание и любов, отдадена на художествената гимнастика. Силвия дължи това на родителите си, които са винаги до нея и имат заслуга за тази невероятна кариера", добави още Илиана Раева. "Силвия ще има бенефис в зала "Арена Армеец" през следващата година. Спортните постижения на Силвия Митева са не само впечатляваща статистика, а кариера, за която всеки млад българин може да мечтае. По време на нейния професионален стаж от 1992 до 2013г. можем да изброим безброй медали, но няма как да изброим всичките и усилия и невероятна борба на Силвия", каза още Раева. "Много колеги от другите страни искат също да изкажат уважението си към Силвия. Тя покани мен и Мария Петрова на един много мил обяд, в който ни съобщи решението си. Не съм я карала да размисли. Тя вече беше завоювала своя златен медал, а аз не мисля, че имаше шанс да завърши олимпийския цикъл. Тя избра най-подходящия момент за прекратяване на кариерата. Вярно е, че ние извикахме нов старши треньор и ние не можем да накараме Силвия на 27 години да започне да работи по една нова система. В залата трябва да има ред и дисциплина и смятам, че това е подходящ момент. От много години България не е имала такава класна състезателка. Силвия е една много достойна личност и аз много се гордея с това, което тя направи за България", каза още Илиана Раева.