Папата даде благословията си на екзорсистите

Ватикана формално призна Международната асоциация на екзорсистите като благослови 250 свещеници от 30 държави, които твърдят, че спасяват обладаните от Сатаната.

Практиката на асоциацията вече е призната съгласно каноничен закон, съобщи ватиканският вестник L`Osservatore Romano.

Папа Франциск често подчертава необходимостта от борбата със "Сатаната" и "демоните" и често е сниман в драматични сцени. Пример за това е случка от миналата година, когато той постави ръцете си върху главата на момче в инвалидна количка. Момчето се свлече в количката си при допира на свещеника. Това се прави и от екзорсистите по време на молитва за освобождението на жертвата от дявола.

Първата асоциация на екзорсистите е основана от отец Габриеле Аморт, главен екзорсист на Светия престол от почти 30 години. Той описва напрегнати сеанси с обладани хора, които крещят, хулят и плюят парчета стъкло. Той основава асоциация на италианските екзорсисти през 1991 г. След това започва да организира сесии с борци срещу дявола от различни държави, от което произтича и учредяването на международната организация.

Франческо Бамонте, председател на асоциацията, казва пред ватиканския вестник, че признанието е "причина за радост за цялата църква". "Екзорсизмът е форма на благотворителност, която е от полза за страдащия", добавя свещеникът.