„Напоителни системи“ с 400 000 лева дълг за ток

Заплатите на осигуровките на служителите на „Напоителни системи“ до края на годината са осигурени, съкращения няма да има, съобщи новият управител на русенския клон на фирмата Валя Евтимова в предаването „България днес“ на БНТ2. В русенското студио на телевизията тя коментира и разкулачването на напоителните и отводнителни съоръжения.
В момента работят само 7 помпени станции, каза Евтимова, но уточни, че една голяма част от системите са били много стари и неефективни и затова през годините са излезли от употреба.
Валя Евтимова е на поста само от 20 дни. Казва, че назначението й е експертно, а не политическо. Тя е строителен инженер, специализирала е водно строителство. Била е проектант на свободна практика в Търговище, консултант в строителството, а през последните 4 години е оглавявала отдела „Незаконно строителство“ в Община Антоново. 
Ограничаването на разходите е от изключително значение за нас, тъй като сметките на фирмата са запорирани заради теглен навремето овърдрафт, чието погасяване е спряло. Пред „Утро“ Евтимова съобщи, че този кредит е бил взет за изплащане на заплати, но е бил сключен при неизгодни за фирмата условия. Отскоро по него вече постъпвали плащания.
Валя Евтимова коментира и големите задължения на русенския клон за електричество. Сумата е 600 000 лева и е натрупана през месеците март и април заради нуждата от отводняване, за което дружеството не получава средства от държавния бюджет. През последните 2 месеца са погасени 200 000 лева.
Все още не съм запозната с всички детайли и проблеми в предприятието, което поемам, но съм наясно, че най-голямата трудност идва от факта, че програмата за опазване на природата от вредното въздействие на водите не е обезпечена финансово. За да се реши този въпрос, са нужни радикални реформи и модернизация. В момента русенският клон разчита само на приходите от напояване, а те не са много, защото ползвателите на поливна вода са малко, посочи Евтимова.