ВАС намали наказанието на Мирослава Тодорова наполовина

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) намали наложеното от Висшия съдебен съвет (ВСС) дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова, като редуцира срока на понижаването ѝ в длъжност съдия в Софийския районен съд (СРС) от две години на една година.

Съставът на ВАС с председател съдия Александър Еленков реши, че наложеното на Тодорова дисциплинарно наказание "по вид съответства на тежестта на нарушението и предизвикания от него обществен отзвук, но по размер е прекомерно тежко с оглед на високата индивидуална натовареност на съдия Тодорова през процесния период и останалите обстоятелства, при които е извършено нарушението". В този контекст съставът излага подробно всички обстоятелства, свързани с дългата дисциплинарна одисея на съдия Тодорова, започнала още през 2011 г., както и обстановката, в която тя се развива, съобщава "Правен свят".

Наказанието на съдия Тодорова е за забавени мотиви по две дела и бе наложено с решение на ВСС от 10 април т. г. в хода на повторна процедура по дисциплинарно наказване, след като ВАС веднъж отмени дисциплинарното й уволнение и върна преписката на ВСС за ново произнасяне.