Съдът не повярва на камера на КАТ

Съдийка от Шуменския районен съд отмени акт на КАТ за превишена скорост, след като не прие за достоверни данните, регистрирани от фоторадар. Нарушението, което било документирано със снимка, било оборено в съдебно заседание от техническа експертиза, според която е теоретически невъзможно машината на нарушителя да е развила 131 километра в час, съобщава "Монитор".
Лекотоварен “Мерцедес” с шуменски табели бил заснет на 23 август 2012 година по пътя Шумен - Русе близо до село Развигорово. При ограничение от 60 километра в час фотото на катаджиите щракнало 131 километра. Шофьорът на буса оспорил фиша с 500 лева глоба в съда и поискал отмяната му, а от КАТ приложили като доказателство разпечатка от автоматизирания фоторадар, където регистрираната скорост била дори 135 километра в час.

Шофьорът нарушител тръгнал на атака срещу електронния фиш, като поискал техническа експертиза. По паспорт мерцедесът от този модел е с мощност 72 конски сили и максималната скорост, която давал като постижима производителят, била 120 километра в час. Призованият експерт обяснил в съда, че празен бусът може да развие максимално 95 километра в час, а натоварен по-малко и от това.

Вещото лице разяснило, че при 95 километра вибрациите в машината стават сериозни, а при движение със 130 километра в час “може да изхвърчи фургонът”. В съдебната зала било разгледано и видео, но решаващо за съда да отмени наказанието се оказало становище на производителя на радара “Тинел Електроникс”. Според него можело скоростта да е неточно измерена поради действието на “естествен стимулатор на доплеров сигнал, какъвто се явява огромната вибрираща метална повърхност на каросерията на товарния автомобил”.