Премиер и президент пак се хванаха за гушите в Румъния - Понта плаши Бъсеску със съд след края на мандата

Държавния глава на Румъния Траян Бъсеску го чака съд след приключването на президентския му мандат. Това се закани пред журналисти премиерът на страната Виктор Понта, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„След като свърши мандатът му, Бъсеску няма просто да си отиде у дома, а ще се изправи пред съда”, заяви премиерът, коментирайки скорошното решение на правителството да съкрати бюджета на администрацията на президента.

По-рано заради оспорения от Бъсеску в Конституционния съд закон за статута на народните представители бе отложено влизането в сила на нова система за финансиране на депутатите в парламента, където мнозинство има управляващата в Румъния коалиция Социаллиберален съюз, оглавявана от премиера Понта и председателя на Сената Крин Антонеску.

Миналата година Понта и Антонеску опитаха да отстранят от длъжност Бъсеску. Те организираха референдум, на който 87% от гласувалите подкрепиха искането за оставка на президента. Конституционният съд на страната, обаче, не призна допитването, тъй като в него са участвали по-малко от 50% от румънците.