Рок легендата Лу Рийд почина на 71

Легендарният певец Лу Рийд, лидер на "Велвет ъндърграунд" (The Velvet Underground), през 60-те и 70-те години на XX век, почина на 71 години, съобщиха медиите в неделя.

Смъртта на изпълнителя на "Walk on the wild side" и "Perfect day" бе обявена първо на сайта на списание "Ролинг стоун" (Rolling Stones), после бе потвърдена от неговия агент за британския вестник Гардиън (The Guardian).

Ето какво се казва в открити източници за Луис Алън "Лу" Рийд.

Той е роден през 1942 г. Американски рок певец, китарист и автор на песни. Като член на "Велвет ъндърграунд" през 1960 година, Рийд разкрива нови полета в рока, представяйки малко по-зрели и интелектуални теми в жанр, който тогава е бил смятан за деца и тинейджъри. Лу Рийд се изявява като китарист и автор на песни в групата (1965-1973). По това време "Велвет ъндърграунд" получава сравнително малко внимание през своето съществуване, но е смятана за семето, от което са израснали много групи за алтернативна рок музика.

Рийд пише и песни по теми, смятани за табу като садомазохизъм ("Venus in Furs"), травестити ("Sister Ray"), транссексуалност("Lady Godiva`s Operation"), проституция ("There She Goes Again") и употреба на наркотици ("I`m Waiting for the Man", "White Light/White Heat", "Heroin").