Главният секретар на МВР: Около 100 нелегални влизат на ден у нас

Средно дневно в България пристигат нелегално по около 100 души, понякога по-малко, понякога повече. По-голямата част са от сирийски произход - досега са над 4000. И другото, което се наблюдава като устойчива тенденция е, че значителна част са жени и деца.

Това казва главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред сп. "Тема". "Основният проблем е на българо-турската граница, където е големият миграционен натиск. Затова е променена организацията на граничното наблюдение, има допълнително сили и средства по най-активните направления, казва Лазаров и пояснява: Увеличен е броят на пунктовете и на ангажираните служители, осъществяващи първоначалната регистрация.

"В Елхова функционира разпределителен център, където се извършват първоначалните проверки на лицата. Провеждат се и специализирани полицейски операции, извършват се проверки в хотелите и зоните за отговорност, в близост до границата. Граничното наблюдение се извършва и с два хеликоптера, направени са над 170 полета. Активно се използва и интегрираната система за видеонаблюдение", казва още главният секретар на МВР.

"Турската държава пренасочи значителна част от своите сили, които работеха на българо-турската граница, в близост до границата със Сирия. Съвсем логично би могло да се направи изводът, че интензивността на контрола е в пряка връзка и е функция на ресурсите, разположени на определена територия", казва Лазаров в отговор на въпроса дали граничния контрол с България от страна на Турция е занижен.

Според него "към момента няма ясно конкретизирана заплаха, но има повишен риск за сигурността". "Увеличената група на чуждите граждани, които преминават на нашата територия, повишава възможностите сред тях да има лица, които са свързани с международни терористични организации или радикални ислямистки групировки. В тази връзка е създадена организация с представители на всички служби. МВР присъства чрез ГД "Гранична полиция" и ГД "Национална полиция". Отделно участват специалните служби ДАНС, "Военна информация" и НРС. Те работят на базата на алгоритъма, който ползват евроатлантическите и европейските ни партньори. На практика са взети всички мерки за намаляване на този риск. В разпределителния център в Елхово се извършват биографични и биометрични справки, снемат се отпечатъци на лицата, въвеждат се в автоматизираната информационна система, в Шенгенската информационна система от второ поколение и в базата на международната организация на криминалните полиции Интерпол. Още със самото въвеждане се установява евентуалното наличие на данни за лице, съпричастно към международни терористични организации, криминални структури, организирани престъпни групи и т.н.", подчертава Светлозар Лазаров.