Повече от половината българи не си мият зъбите

Едва 33% от българските домакинства си купуват четки за зъби всяка година. Това става ясно от търговско проучване, проведено от фирмите, които продават дентални материали. Останалите близо 60 на сто или не си сменят четките, или не си мият зъбите. Само 39 на сто от домакинствата пък си купуват пасти за зъби, посочи по време на среща на стоматолозите във Варна д-р Виктория Жекова, координатор на Националната програма за детско орално здраве към МЗ.
Според изискванията на СЗО 80 на сто от децата на 5-6 години трябва да са без кариес. В България обаче на тази възраст само 28 на сто от децата са със здрави зъбки. На 12 години вече имат потри развалени зъба, а при 18-годишните едва 9 на сто са без кариес, показва тревожната статистика.
Всяка година у нас се изваждат около 10 000 постоянни зъба на деца до навършване на пълнолетие.
От миналия месец започна отново безплатната силанизация на кътниците на децата, която се прави по Националната програма за профилактика на оралните заболявания и ще продължи до 2014 г. За тази година финансирането, което се осигурява с решение на МС, е за силанти на над 80 000 зъбчета на 20 000 хлапета у нас.