ДПС обмисля сезиране на Конституционния съд за мораториума

Решението на НС от днес за мораториума според ПГ на ДПС е абсолютно несъстоятелно.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан във връзка с гласуваното решение на НС за продължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 г.

Според него юридическата неточност на текста е най - малкият проблем, защото той не решава нито един реален въпрос, не защитава интересите на българските граждани, а тъкмо обратното – нарушава ги. Това решение драстично се обявява против договора за присъединяване на България към ЕС, то е и противоконституционно, обясни председателят на ДПС.

ДПС се наема да сезира КС за обявяване на решението за противоконституционно, но си дава сметка, че са му необходими още 14-15 подписа на народни представители. Лютви Местан заяви, че се обръща и към президента на страната Росен Плевнелиев и той да сезира КС и да обяви взетото решение от НС за противоконституционно.

Първият извод според Местан е, че това решение е показало, че в 42-то НС единствената последователно евро-атлантическа партия се казва ДПС. А ГЕРБ са се делегетимирали като евроатлантическа партия. Ние в ДПС не сме по-малко загрижени за бъдещето на България и ще настояваме да се постигне друга редакция, която няма да вкара страната ни в конфликт. Отговорност за евентуална санкция от страна на ЕС е на онези политически сили, които гласуваха този текст, подчерта Местан.