Майчиното мляко, продавано по интернет, е вредно

Майчиното мляко, което се продава в интернет, в 75% от случаите е заразено с бактерии. Те могат да причинят заболяване на бебето, показва изследване на американски учени, публикувано в списание "Педиатрикс".

През 2011 само в САЩ в интернет са били качени около 13 000 обяви за продажба и покупка на майчино мляко. Тази тенденция набира скорост.

Изследователи от Националната болница за детски заболявания, Детския медицински център и Университета на щата Охайо за пръв път са проверили в лаборатория безопасността на образци от майчино мляко, продавана онлайн.

"Бяхме учудени, че толкова много проби съдържаха такова голямо количество бактерии, включително фекални, което най-вероятно се обяснява с лошата хигиена на ръцете", заяви доктор Сара Кейм. Авторите на проучването също така отбелязват, че бактериите могат да се появят в млякото, защото лошо е измита помпата на изцеждане на кърмата, не е спазван температурния режим за съхраняване на млякото и др.

Учените са проверили 101 проби, купени по интернет. Те са сравнени с 20 проби, получени от специализирана млечна банка. В САЩ съществуват 20 подобни структури. Млякото за слаби и болнави деца се събира само от проверени донори. То се пастьоризира, което позволява да се унищожат всички опасни бактерии. Но даже преди обеззаразяването този вид мляко съдържа далеч по-малко опасни бактерии, уверяват специалистите.

Те подчертават, че млечните банки са по-безопасна алтернатива от купеното майчино мляко по интернет.