Манолова: Веднага оставка, ако утре се разберем за дата на изборите

Мая Манолова очаква от утрешното заседание на Консултативния съвет при президента да бъде насрочена дата за предсрочните избори. Това съобщи самата тя на пресконференция в Кюстендил.

Манолова посочи, че освен това очаква да бъде постигнат консенсус по най-важните за България приоритети, свързани с бюджета на държавата за следващата година, за финализирането на споразумението с ЕС за следващия програмен период и за важни инфраструктурни проекти в енергетиката и в други сфери, пише вестник "Труд".

Манолова уточни, че всички важни политически актове на държавата са в резултат на политическата воля на всяка една от партиите. "Формално погледнато - да, правителството можеше да подаде оставка, можеше други партии да се пробват да реализират мандат - една дълга парламентарна процедура, за която утре очаквам при президента всеки да заяви първо, че няма да ползва мандата, на който има право, след като това правителство подаде оставка и второ - оставката на правителството да бъде съобразена с хоризонта на предстоящите избори".

Манолова допълни, че процедурите не са формално юридически, а имат своя политически характер.

"Той се изразява в следното - утре да се постигне съгласие за датата на изборите, след което вече от формална страна - и да подаде утре правителството на Орешарски оставка, ясно е за всички, че то ще продължи да работи колкото е нужно, за да бъде спазен конституционният срок от два месеца преди насрочените избори. Президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно равителство. Нека да не смесваме юридическата и чисто политическата страна на този въпрос и да е ясно, че най-важното в момента е политическата воля между партиите", каза Манолова.

Тя допълни, че трябва да се видят утре какви са конкретните срокове и в съответствие с тях да бъдат предприети други юридически действия.