Всеки трети у нас дал рушвет за услуга

Чакат ни серия от нестабилни правителства, прогнозира Огнян Минчев, председател на Асоциация "Прозрачност без граници", част от Transparency International.

„Стабилността на държавното управление, в частност на изпълнителната власт, е функция на обществената и икономическата стабилност и прозрачност в работата на институциите, нито една от тези предпоставки не е налична в България, за да прогнозираме стабилни правителства. Стабилност на държавното управление е цел, която ще преследваме още дълго време”, коментира той.

Според него институциите и политическата класа преживяват сериозна дегенерация и е намаляла мотивацията им да се реформират и да има прозрачност в работата им.

България пада надолу в индекса на възприемаме на корупцията, посочи той и коментира, че „се върнахме в едно доста незавидно състояние по отношение на институциите”.

Данните от Световния корупционен барометър за 2013 година показват, че 61% от българите са готови да подадат сигнал за корупция, а през 2010 година процентът е бил 71,3.

28% се страхуват от евентуални репресии, 13 на сто не знаят къде да подадат сигнал, а 59% посочват, че дори и да подадат сигнал, това нищо няма да промени.

8 на сто от българите през 2013 година са готови да дадат подкуп, за да получат административно обслужване от институциите, сочи още проучването. Основните причини за даване на подкуп е неефективната работа на институциите – 38% са платили, за да ускорят получаването на услуга, а за 30 на сто от анкетираните това е бил единственият начин да получат дължимото обслужване.

Българите оценяват корупцията като сериозен проблем – оценката е 4,3 по 5-балната система.

Още от 90-те купуването на гласове беше сериозен  проблем, когато ставаше дума за местни избори и за малцинствени групи, но от началото на века и особено на парламентарните избори през 2005 г. минахме границата  и тогава бяха купувани значително много гласове с държавен ресурс, беше използвана властта за купуване на гласове, за промяна на изборите резултати. Сега вече се купуват и секционни комисии, коментира Минчев.

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов коментира, че през последните 15 години страната ни е неизменна част от групата държави,  в които корупцията се шири.

Няма напредък обаче и всяка година традиционно България заема последните места в класацията, съвсем на опашката сме и рядко се сменяме с Румъния и Гърция, каза той.

От организацията настояват да има публичност на финансирането, яснота на средствата и на разходите на партиите.

Освен това те искат да се приеме и закон за лобизма.

Липсата на ефективен контрол е основен стимул за развитието на корупцията и докога ще има 100 институции за контрол, които не работят заедно и не се отчитат пред обществото, разкритикува още Славов.

Заради това от асоциацията ще настояват и за засилване на гражданския контрол.

Продължава назначаването на тъмно в институциите, а тази липса на подбор ги поставя в зависимост и под икономическо и политическо въздействие, констатира той.