Кунева: Бързането на Станишев за избори издава паника

Бързането на лидера на БСП Сергей Станишев, който поиска предсрочни избори до края на юли, издава паника, смята лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева.

"Сергей Станишев отвори „Гранд каньон“ в БСП, очевидно е, че разцеплението на партията е драматично и бързането за избори през юли издава паника", коментира тя.

Да се правят избори по време на лятната отпуска според нея е поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори.

Станишев първо излиза с призиви за въвеждане на задължително гласуване, няколко дни по-късно иска избори, на които хората няма да излязат да гласуват, защото са в отпуск, подчерта Меглена Кунева.

Дори да бъде подадена оставка в петък, предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат по-рано от датата 16 август, коментираха още юристите на партията на Кунева.
Зам.-председателят на ДБГ Йонко Грозев добави, че провеждане на избори през юли е възможно само ако не се следва конституционната процедура да се назначи служебно правителство.

Подобен опит на БСП би бил грубо погазване на Конституцията, коментира зам.-председателят на ДБГ, като добави, че опити да се избяга от служебно правителство показват, че БСП не знае какво прави.

Разграничаването на БСП и лидера й от т.нар. експертно правителство „Орешарски“ е потвърждение, че със задкулисното управление, без коалиционно споразумение и без поемане на ясна политическа отговорност, не може да се управлява, категорична бе Меглена Кунева, която призова президента за решения в полза на гражданите, а не на загубили доверието на хората партии.