Бобева кани студенти на стаж чрез конкурс за есе

 Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева инициира провеждане на конкурс за студентско есе на тема "Как да запазим двигателите на икономическия растеж в условията на икономическа нестабилност?".

В навечерието на студентския празник, 8 декември, ще бъдат наградени трите есета, съдържащи най-ценни идеи за икономическото развитие на страната. Победителите ще получат правото да стажуват един месец в политическия кабинет на заместник министър-председателя и да участват реално в създаването на политики за развитие и растеж на икономиката, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Конкурсът цели младите хора да бъдат ангажирани с идеи за решаване на най-неотложните проблеми пред управлението на икономиката в страната, да бъдат стимулирани да предложат иновативни и интересни решения за по-добро бъдеще. Конкурсът ще насърчи заздравяването на връзката между висшите училища и подготвяните от тях студенти с държавната администрация, ще предизвика интерес и ангажираност към проблемите на страната.

Чрез конкурса ще се популяризира и порталът за студентски стажове в администрациятаwww.staj.government.bg. В конкурса имат право да участват български студенти от всички специалности, обучаващи се във висши училища в страната или чужбина, завършили най-малко втори курс. Партньори на правителството в организацията са кариерните центрове към висшите училища, висшите учебни заведения, студентските съвети, българските общности в чужбина, ректори и преподаватели и др.

Есетата ще бъдат подавани чрез Портала за студентски стажове в държавната администрация. Там от 10 октомври 2013 г. ще бъдат публикувани всички условия на конкурса. Крайният срок за подаване на текстовете е 20 ноември 2013 г. Авторитетно жури от представители на държавната администрация, финансовите и академичните среди ще оценява творбите на студентите. Победителите в конкурса ще бъдат обявени в навечерието на студентския празник 8 декември. На официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет ще бъдат връчени сертификатите за участие и грамотите за трите отличени есета. Авторите на най-добрите текстове ще бъдат поканени на едномесечен стаж в политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева, която ще връчи наградите. Отличените есета ще бъдат публикувани на Портала за студентски стажове.