Първанов: Големият победител в парламента е "Атака"

ГЕРБ не е опозиция - това е група за политически натиск. Големият победител в парламента е "Атака", заяви в ефира на bTV президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). "Когато всички се радваха на моралната победа, предупредих за опасността. Загубихме тези избори, взехме твърде малко, по-малко от планираните гласове. Това ни връзва ръцете да работи парламентът", заяви Първанов. Според него правителството трябва да предприеме непопулярни мерки. По думите му по време на Тройната коалиция е имало икономически растеж и много малко от постигнатото от онова правителство може да се случи сега.

"БСП е заложник на "Атака", но и на собственото си ръководство и липсата му на готовност да провежда промяна и да отваря партията, защото тя е в изолация, която не познаваме от години", категоричен беше Георги Първанов. Той заяви още, че обкръжението на Сергей Станишев има свои собствени интереси, които не засягат политиката на БСП, а обслужват свои икономически интереси.

На въпроса "Този кръг семеен ли е или е по-широк" Първанов беше лаконичен: "Въпросът съдържа отговора", но с уговорката „разбира се, че е по-широк". Първанов загатна още, че вероятно ще има нови политически формации, защото не може да има монопол в политиката. "Има хора с леви разбирания, които нямат своя избор", каза той.

Традиционно президентът защити проекта „Белене", тъй като България щяла да получи милиарди инвестиции и хиляди работни места.