ГЕРБ: Предсрочни избори до края на септември

Съпругата пуска любовни бележки на съпруга си. По този начин евродепутатът Томислав Дончев описа отчета на премиера Пламен Орешарски за първата една година от управлението.

Документът е дълъг 170 страници и е изключително интересен, обяви на брифинг в централата на ГЕРБ Дончев. От него става ясно, че премиерът е доволен от своите министри, а те са доволни от него и от себе си, анализира Дончев. Той стигна още по-далеч и обяви, че този документ трябва да бъде изучаван от студентите по политически науки, история, психология и психиатрия.

Не се сещам за друг случай на такова колективно скъсване с действителността, заяви Дончев, според когото отчетът на кабинета "Орешарски" е ярко доказателство за това, че подобни симптоми, изучавани от психиатрите, могат да се наблюдават и при големи групи от хора, в случая министри от едно правителство.

Зад потока от думи в отчета на премиера Пламен Орешарски е неизказано друго – "провалихме се, извинете", обяви Дончев.

В ГЕРБ не са съгласни с отчетените от Орешарски успехи по отношение на системата за управление на европейски фондове. Изпуснати са няколко факта - че са прекратени плащанията по две оперативни програми; че не е ясно кога България ще започне този програмен период; че не е ясно кога ще започнат плащанията по текущия период и други, заяви Томислав Дончев.

В отчета няма и коментар за това, че близо 90 общини искат да искат да си прекратят всички проекти в секторите "Води" и "Отпадъци" заради начина на управление на Оперативна програма "Околна среда", настоя Дончев.

Този отчет няма нищо общо с действителността, не си правете труда да го четете, предложи от своя страна Димитър Главчев. Отчетени са големи успехи в сектор "Финанси", като се говори за повече събрани пари от НАП и митниците, анализира той. Събраните пари са 123 млн. лева при годишна програма от 2 млрд. лева - умножете 123 млн. лева по три и пресметнете дали ще се изпълнят приходите при положение, че първото тримесечие винаги е най-силно, призова Главчев.

От ГЕРБ отново скочиха, че в отчета на премиера липсва информация за състоянието на енергийните дружества, което според Ивайло Московски се оказва най-голямата тайна в тази държава. "Тотален провал" според Московски има и при проекта "Южен поток", където според опозицията има опорочен търг, завишен с над 1 млрд. лева и без правила, спазващи европейското законодателство, за което има и открита процедура срещу България.

Тотален хаос цари и в БДЖ, където са спрени всички реформи. Оценка "Слаб" 2 Московски писа на политиката на кабинета в сектор транспорт и информационни технологии.

В тотален колапс е и здравеопазването в България като резултат от "експеримента Андреева", добави от своя страна бившият министър Десислава Атанасова, която също призова медиите "да не си губят времето с това четиво". Колкото по-бързо това правителство си отиде, толкова по-добре за здравето на обществото, заключи тя.

Най-късно до края на септември да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с провеждане на референдум по трите въпроса, поставени от президента, каза депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева.

При липата на какъвто и да е диалог между нас като опозиция и двете големи съуправляващи партии, и на Атака, е немислимо да се върви в посока, че видите ли биха могли да се ползват и най-кратките срокове. Ако КБ е имала намерение да въведе задължително гласуване, щеше да уважи предложението на ГЕРБ при изработването на изборите правила, добави Цачева.