Греков: Ще искаме мораториумът за продажба на земя на чужденци да се удължи до 2020 г.

 Мнението на земеделските производители е, че този мораториум за продажба на земеделски земи на чужденци трябва да се удължи и ще се поиска налагането му до 2020 г., заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков по бТВ.

Според Греков никой не иска да купува по 2 дка земя, но ако искаме мораториум, трябва да се поиска съгласието от всички държави-членове в ЕС. Това е много тежък процес, но трябва да дадем възможност да се окрупни земята. Земята в Европа е много по-скъпа, а нашите доходи са много по-ниски от техните.

Дейността по охраната на язовирите и от наводнения е държавна дейност. Дружеството "Напоителни системи" е доведено до фалит, каза той по повод скандалите в "Напоителни системи". Служителите не са получили заплатите си за 2 месеца. Дължат се около 2 млн. на ЕРП-тата. Задълженията възлизат на около 22 млн. лв. общо. Тези пари няма откъде да дойдат. Дейността е много важна и поне пари за заплати биха могли да се намерят, но сметките на дружеството са блокирани от кредиторите. За ваденето на тръбите са дадени 4 млн. и половина, платени от дружеството а от скрапа са получени около 2.5 млн. лв. 1 метър тръби тежат един тон. Продадени са 15 тона тръби.

В края на юни тази година министър Димитър Греков спря всякакви разпоредителни сделки със собственост на "Напоителни системи". През 2012 и 2013 година в бюджета на МЗХ не бяха предвидени средства за "Напоителни системи" и дружеството не е получило нито през миналата година, нито през тази финансиране от министерството, въпреки че извършва важни за страната дейности, обясниха през месец юни.

Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения на изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД - Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, съобщиха днес от прокуратурата. То е за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр ал.1 вр чл.20 от НК (съзнателно сключване на неизгодна сделка), като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи. Ганчев, Харизанов и Чеглайски са задържани до 72 часа от СРП - за осигуряването им пред съда за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

"В МЗХ се търсят хора, които са професионалисти. В областните дирекции хората са добри специалисти. Има служители, които работят и няма голям натиск от политическите партии за назначаване на хора. Работата е много специфична. Още с влизането в МЗХ голяма част от "калинките" напуснаха, но има служители с няколко квалификации и магистратури. Хората желаят да работят сериозно. Всеки експерт е добре дошъл", отговори Греков на въпроса дали има много желаещи, които искат да работят в МЗХ.

Субсидиите за земеделските производители никога не достигат, защото технологиите се менят много бързо. Всички искат парите да идват много по-бързо, МЗХ също иска това. През януари ще получат цялата сума всички земеделски производители с редовни данни. Тези пари ще ги има в бюджета. Тези пари ще се върнат в Европа, каза още министърът.

Диалогът със земеделските производители трябва да бъде конкретни точен – да се види кое е възможно и кое не е. Греков бе категоричен, че България е земеделска страна и трябва да се даде шанс на производителите. Има региони , в които до 50% от хората се заминават със земеделия. Трябва да се обърне внимание на ефективността и заетостта. Тези хора трябва да получават добър доход. Някои от отраслите не са ефективни. Земеделските производители трябва и сами да предлагат своите продукции като направят организация за това. Има много богати хора, които се занимават със земеделие и печелят от това. Въпросът е, че трябва да има икономичност и печалба. Има и хора, които печелят от магданоз.

Относно стандартите въведени от предшественика си, Греков каза, че стандарти трябва да има и стандартизацията трябва да се подкрепя. Гражданинът трябва да има гаранции за качеството на продуктите. Тези стандарти трябва да се разширяват и контролират. "Китай е огромен пазар, който откриваме и те имат интерес към типичните ни продукти, както и към биопродуктите. Инвестициите са в процес на договаряне. Има интерес и към износа на тютюн", заключи министърът.