Кметът Пламен Стоилов подкрепи декларацията на колегите си от ГЕРБ срещу правителството

Кметът на Русе Пламен Стоилов подкрепи колегите си от ГЕРБ, които вчера приеха декларация срещу действията на правителството по отношение на евросредствата и местната власт.
Според документа кметове на ГЕРБ са разтревожени от спрените средства по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“ и големите финансови корекции, които държавата налага на общините, особено на управляваните от опозицията. Те се притесняват, че същото би могло да се случи и с другите програми, а последствията ще рефлектират върху местните бюджети и върху гражданите. В декларацията се посочва още, че финансовите корекции са необосновани и погазват правата на бенефициентите. Кметовете на ГЕРБ посочват, че срещу тях се оказва брутален натиск, а европейският път на България се поставя на карта.
Те настояват в 7-дневен срок да се възстановят плащанията по договорите, да се отменят несправедливите санкции и да се свика Общо събрание на Националното сдружение на общините в защита на интересите на местните власти.
Кметът Пламен Стоилов коментира, че Община Русе няма наложени финансови санкции, но на много други места това е факт. Той беше категоричен, че не може общините да плащат вместо правителството за това, че нашето законодателство противоречи на европейските изисквания. Той уточни, че решението е било взето единодушно и че на 20 юни по повод изтъкнатите проблеми ще има заседание на УС на сдружението на общините, на което е член и самият Стоилов.