Ученици от Русе поискаха да си вземат змия за домашен любимец

 Ученици от Русе поискаха да си вземат змия за домашен любимец.

Нестандартната идея се роди след първото занятие по проекта Змиите - красивите непознати!" на сдружение "Приятели на музея - Русе", което се проведе в Математическата гимназия от зоолози.

Децата имаха възможността да пипнат на живо смок-албинос и да видят, че всъщност влечугите не са толкова страшни. Зоолозите им разказаха за различните видове змии, които се срещат в България. Те обясниха, че само 6 от 17-те вида змии са отровни, като най-популярните от тях са пепелянката и усойницата.

Идеята на проекта е подрастващите да опознаят отблизо влечугите и да разберат, че всъщност те изобщо не са толкова опасни. За целта навсякъде в училищата ще се носи и смокът-албинос, който е определен за "посланик" на змиите в Русе. До края на годината учениците трябва да му измислят мъжко име, тъй като смокът е мъжки, и после той ще има свой дом в новия Екомузей. Венцеслав Петков, който е ръководител на проекта, обясни, че тази змия е била избрана, защото е кротка и с атрактивен външен вид.

Учениците ще имат възможност в абсолютно контролирана среда да докосна с ръце люспите й, за да усетят досега с истинска жива змия. Повечето от децата споделиха, че първоначално ги е било страх и са се притеснявали от неприятно усещане, но са приятно изненадани от допира до малкия смок.