Река Хлебаровска отново заплашва да наводни Цар Калоян

Отново има реална опасност от наводнение на Цар Калоян, алармира областният управител на Разград Стоян Ненчев.

През август 2007 г. природната стихия взе 8 човешки жертви, дълго време бе възстановявана инфраструктурата на лудогорското градче.

Оказва се, че 7 години по-късно коритото на река Хлебаровска, която минава през града, и по време на бедствието преля, не успявайки да поеме водите от прелелите язовири, е силно затлачено.

Разградският губернатор лично извършил проверка на място и установил, че на места наносите от тиня, кал и растителност достигат до 2 метра височина. При дъждовете в началото на месец май водата в реката на ул. "Хаджи Димитър" стигнала до 20 см. под моста – разказали местни хора. Ненчев уточни, че от общинската администрация му обяснили, че наносите са още от 2007 г. и почистване на коритото не е предприемано.

При по-силни валежи, като в Търново и Попово през последните дни опасността от наводнение на ниските части на Цар Калоян щеше да е реална – категоричен бе Ненчев.

По настояване на областния управител и съгласувано с община Цар Калоян е изпратено искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Количествено-стойностните сметки сочат, че това ще струва малко над 10 000 лв.