63 абитуриенти на Гимназията по облекло отиват на изпити за професионална степен

63 успешно завършили 12 клас възпитаници на Гимназията по облекло ще се явят на държавни изпити за професионална квалификация, съобщи директорката на училището Диана Иванова. Заявления са подали 100% от абитуриентите. Тези дни те ще защитават трета степен професионална квалификация по специалностите „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“, „Моделиер-технолог на облекло“ и втора степен професионална квалификация по специалностите „Производство на облекло от текстил“, „Оператор в производството на облекло“, „Фризьорство“ и „Козметика“. Успешно положилите държавни изпити ще получат свидетелство за придобита квалификация, което ще им помогне за по-добра реализация на пазара на труда.
С постиженията си във випуска се открояват Велина Бърдарова и Ирен Григорова, донесли отличия на училището на проведената в Пловдив през април Шеста панорама на професионалното образование. За шеста поредна година младите и предприемчиви възпитаници на Обеклото бяха сред финалистите в своеобразната олимпиада на модата и красотата в две професионални направления: „Млади таланти в модата“ и „Най-добър фризьор и гримьор“, където се класираха на второ и трето място.
Успешната професионална реализация на възпитаниците на гимназията във водещи русенски конфекционни фирми, утвърдени на българския и световния пазар, е факт, коментира Диана Иванова.