ЕС повишава тона към Франция заради ромите

 Полемиката за ромите от Румъния и България е в разгара си във Франция, подклаждана от министъра на вътрешните работи, социалиста Манюел Валс, твърдящ, че приобщаването им е невъзможно, а прогонването им – неизбежно, което предизвика гнева на Брюксел.

"Мнозинството /от ромите/ трябва да бъдат върнати на границата", подчерта днес Валс пред радиотелевизионната компания RMC/BFMTV. "Илюзорно е да се мисли, че проблемът ще бъде разрешен единствено чрез приобщаването им", посочи той, акцентирайки върху "коренно различния начин на живот в сравнение с нашия, очевидно те са диаметрално противоположни".

Проектите за приобщаването им трябва да се развиват в Румъния и в по-малка степен в България", добави министърът. Тези изявления моментално предизвикаха реакцията на заместник-председателката на Еврокомисията Вивиан Рединг, според която те са свързани с предстоящите местни избори през март 2014 г. "Винаги когато няма желание да се говори за важни неща като бюджета и дълга", темата с ромите е добре дошла", подчерта еврокомисарката по правосъдието пред публичното радио Франс-инфо.

Тя спомена за 50-те милиарда евро, които ЕС е предоставила на страните членки за приобщаването на ромите. "Често обаче тези пари не стигат там, където трябва, а именно в общините, в кметствата, където има незаконни лагери, които трябва да бъдат разформировани", подчерта Вивиан Рединг.

Днес ЕК отново заплаши Франция със санкции, като й припомни, че ромите са европейски граждани и имат право да пътуват свободно във всички страни членки. "Свободата на пътуване, както и свободата да се живее в друга страна членка са основни права. Ако тези принципи, залегнали в Договорите, не бъдат спазвани, Еврокомисията ще използва всички средства на нейно разположение", за да санкционира тези нарушения", предупреди говорителят на ЕК Оливие Байи.