Ново двайсет: Камерите на пътя увеличават катастрофите

Проучване на изнесени факти от протоколи на пътни полицаи показват, че за последните десет години във Великобритания по вина на камерите за наблюдение са станали не по-малко от 28 хиляди катастрофи.Анализът е по поръчка на една от водещите британски компании в сегмента на автомобилното застраховане - LV показва, че накичените по пътищата камери на пътната полиция за ограничаване на скоростта, чиято задача е да намаляват броя на катастрофите, на практика ги увеличават.

Както съобщава „Иншурънс дейли“, според анализаторите за последните десет години по вина на камерите за наблюдение са станали не по-малко от 28 хиляди катастрофи.

Цели 81% от анкетираните посочват, че първата им реакция, когато видят камера е да погледнат скоростта си на километража. При това е ясно, че с подобно действие шофьорите отвличат вниманието си от случващото се на пътя и рисковете от катастрофи се увеличават.

Пет на сто от участвалите в проучването казват, че видят ли камера рязко набиват спирачките, създавайки аварийна ситуация на пътя. При това го правят инстинктивно, дори и да шофират с позволената скорост.

Примерно половината от анкетираните твърдят, че камерите на пътната полиция ги разсейват, а 11 процента директно отговарят, че са участвали в катастрофа, причинена от шофьорска реакция причинена от камера на пътя.

31% от шофьорите споделят, че са били свидетели на това, как камера за наблюдение е била причина за катастрофа или пък катастрофата е била избегната буквално по чудо.

Почти всичките твърдят, че в присъствието на камера за наблюдение шофьорите започват да се държат неуверено, често и неадекватно.