Лидерът на испанските социалисти подаде оставка

Лидерът на испанската опозиционна Социалистическа партия Алфредо Рубалкаба обяви, че ще се оттегли от поста си след тежката загуба на изборите за Европейски парламент.

Социалистите на Рубалкаба и управляващата Народна партия на министър-председателя Мариано Рахой загубиха по около една трета от депутатските си места в Европейския парламент след реакцията на гласоподавателите срещу икономическата криза и корупцията.

Рубалкаба заяви, че е свикал извънреден конгрес на Социалистическата партия на 19-20 юли. На конгреса ще бъде избрано ново ръководство на основната опозиционна сила в Испания, която бе извадена от управлението през 2011 г.

"Поемам отговорността си за лошите резултати от изборите", каза лидерът на социалистите на пресконференция. Партията му загуби 9 места в Европейския парламент, с което имат 14 мандата от общо 54 за Испания. Той описа резултатите като "много притеснителни" за неговата партия.

"По-късно ще предам властта на друг генерален секретар, който ще бъде избран на конгреса", каза Рубакалба.

По-малките партии са основните победители на европейските избори в Испания. Сред тях е новата лява партия "Подемос", създадена от движението "Негодуващите" срещу икономическото неравенство.