СГС оправда Цветанов по делото за присвояване

Софийски градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Делото срещу Цветанов бе за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг – бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

На заседанието по делото в седмицата преди евроизборите, държавното обвинение поиска за Цветанов 5 години затвор, конфискация на половината му имущество, както и да не заема 5 г. държавна длъжност. Според прокуратурата обвинението е безспорно доказано, при това по несъмнен и категоричен начин. Обвинението подчерта изключително високата отговорна длъжност, която е заемал Цветанов, вредните последици, които са настъпили и високата обществена опасност, като поиска 5-те години затвор за бившия вътрешен министър. Прокурорът Калоян Ангелов добави, че при престъпленията, които е извършил Цветанов, е проявил престъпна упоритост.

БГНЕС припомня, че делото започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Според него, бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите. Съдебният състав е с председател съдия Десислав Любомиров. И по това дело Цветанов е с мярка за неотклонение "подписка", а прокуратурата му наложи и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България".

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ е това за отказаните СРС-та, отново срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. По това дело прокуратурата обвинява Цветанов, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Делото тръгна от втория опит, след един фалстарт заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

В края на седмицата на 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за т.нар. незаконното послушване. За тогава съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.