Липса на кворум провали дебата по вота на недоверие

Извънредното заседание на парламента се провали поради липса на кворум.
В 10.00 часа депутатите трябваше да започнат работа, като точка единствена в дневния ред беше четвъртият поред вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Този път темата беше провал в сектора „Енергетика". Едва 109 народни избраници се регистрираха в 10.00 часа, което означаваше, че парламентът няма кворум да започне заседание. Наложи се на председателя на Народното събрание Михаил Миков да даде 20-минутна почивка, след което отново да бъде направен опит депутатите да се съберат и дебатите все пак да започнат. След края на почивка - в 10.20, отново в залата влязоха масово само депутатите от ГЕРБ. Провокирани от липсата на техните колеги от останалите три парламентарни групи, народните избраници от ГЕРБ скандираха „оставка".
С няколко минути закъснение и втората проверка беше направена. При нея отново бяха регистрирани 109 депутати в пленарната зала, което доведе до обявяване на следващо пленарно заседание за идната сряда и пропадане на днешното извънредно заседание, на което трябваше да бъде гледан вотът на недоверие. Това провокира нова реакция от страна на опозицията, която започна да скандира „страхливци".
В кулоарите на парламента лидерът на опозицията Бойко Борисов за пореден път повтори тезата си, че днес ясно се е видяла новата управляваща тройна коалиция - БСП, ДПС и Атака, и коментира, че кворумът е дело на управляващите, те отговарят за него. Точно защото той самият не е имал кворум, е върнал мандата, въпреки че на изборите ГЕРБ е била първа политическа сила и не може да бъде винена опозицията за това, че няма кворум и заседанието е провалено. Отново призова управляващите да си подадат оставката и да се върви към предсрочни парламентарни избори.
Миналата седмица 71 депутати от парламентарната група на ГЕРБ внесоха искане за вот на недоверие на правителството. Мотивът за вота е политиката на кабинета „Орешарски" в сектор енергетика.