Без фатализъм на петък 13-ти, а с усмивка

Хората все по-малко вярват във фатализма на петък 13-ти и с усмивка се сещат за суеверията на днешния ден. Това показва анкета на БГНЕС, която не претендира за представителност.

Навряно днес все още и сред нас има хора, които например не пътуват на този ден, защото вярват, че носи нещастие. Навярно има и такива, които например се страхуват да се докоснат до огледало, защото вярват, че ако то се счупи днес, ще имат седем години лош късмет. Навярно има и други, които вярват във всевъзможни и причудливи суеверия за днешния ден…, но ние не ги срещнахме.

Въпреки, че времето предразполага към фатализъм, а тъмните облаци предвещават дъжд в центъра на София хората, които срещнахме не вярваха във фаталността на днешния ден. Повечето от тях знаеха, че днес се счита за един от най-несполучливите дни, но сякаш напук на суеверията софиянци явно вярват в щастливото за тях стечение на обстоятелствата. Една дама призна, че през годините на този ден именно са й се случвали едни от най-големите радости в живота й. "Много го обичам и черна котка да ми мине път обичам", каза тя и дори очаква днес да й се разреши случай, протакан цяла година.

Младо момиче пък с усмивка разказа, че от приятеля си вчера разбрала, че "днес хора самоотвержено са си записвали часове за стоматолог" и така, въпреки, че не е суеверна, разбрала за днешното суеверие. "Хора без работа" за нея пък са тези, които дотолкова вярват в петък 13-ти, че дори и не излизат днес, за да не им се случи нещо лошо.

Възможно е да се случват лоши неща, но аз не съм суеверна, пък и се случват хубави неща, каза майка с дете. Младо момче дори не знаеше коя дата е днес и призна, че за него е просто обикновен ден. По-често ми се е случвало добро, отколкото лошо, каза младежът и с простичкото "мания", той си обяснява фатализма на тези, които вярват в петък 13-ти.

На закачката дали днес е петък 15-ти, възрастен мъж с усмивка ни припомни, че днес е петък 13-ти. Той знае за суеверието за днешния ден, но чистосърдечно каза, че не му прави впечатление. Ден като ден, така възприема днешното съчетание на цифри. "Фаталистите на този ден си обяснявам като хора, които обръщат повече внимание на дати, на числа, без да вникват дали нещо действително се случва на тези дни, за мен е нормален ден", каза мъжът, но с усмивка все пак каза, че се надява да няма и нищо лошо до края на деня, защото той е по-голям от сутринта.

Така че дали ще отложите важните си ангажименти за днес, защото сте суеверни или точно днес ще изберете да ги свършите, зависи само и единствено от вас. Всеки сам избира дали да вярва, че петък 13-ти е фатален или не. Едно обаче е сигурно - няма значение, с коя дата от месеца съвпада петък, защото това е последният работен ден от седмицата за повечето от нас. А почивните дни, които го следват, винаги са повод за усмивка.