Първото повдигнато кръстовище в Русе готово до края на юни

Повдигнати пешеходни пътеки и денивелация на конфликтно кръстовище ще подобрят сигурността за пешеходци и автомобили в Русе. Схемата е одобрена от Комисията по безопасност на движението. Първите пътеки от новия тип ще бъдат на бул. „Цар Освободител“ пред Автогарата и пред Професионалната гимназия по строителство, на ул. „Тулча“ до жп надлеза и на ул. „Стрешер планина“ пред СОУ „Васил Левски“. Кръстовището с денивелация спрямо основните пътища ще бъде между „Тулча“ и „Петрохан“, където често има инциденти. То трябва да е готово до 30 юни, а пешеходните пътеки - до 1 септември. Заедно с това 27-те „легнали полицаи“ в града, сложени около училища и на места с интензивен пешеходен поток, периодично се обновяват, за да не губят ефикасността си. Това заяви зам.-кметът по комуналните дейности Свилен Иванов в коментар на постъпилите в Общината предложения на фондация „Безопасни улици от Валя“, чиято битка е да се повиши сигурността на движение и да се намалят жертвите на пътно-транспортните произшествия.
Част от дейностите по проекта за интегриран градски транспорт предвиждат облекчаване на движението на градския транспорт и възможности за алтернативно придвижване. По проекта ще бъдат изградени първите бус ленти в Русе по „Цар Освободител“ и 14 километра велоалеи с възможност веломрежата да се доразвие. Така ще се осигури безконфликтно автомобилно, пешеходно и велосипедно придвижване. Във връзка със завишаване на контрола ще бъдат монтирани 15 камери за следене на трафика, посочи още Свилен Иванов.
В изпълнение на Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата е приета Областна стратегия въз основа на програмите на общините. Имаме набелязани конкретни задачи за периода 2012-2020 и ежегодно отчитаме свършеното в Областната комисия по безопасност на движението, казва още зам.-кметът по комуналните дейности.