Световен ден на красотата

Ако някои днес се чудят накъде да се отправят към Братската могила или към Паметника на жертвите на комунизма до НДК, то други избират огледалото, защото днес е и Световният ден на красотата. Денят се отбелязва по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология /CIDESCO/ от 2003 година насам. Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията.
Казват, че ако красотата ще спаси света, то козметиката ще спаси икономиката. През последните години обаче българската козметична и парфюмерийна индустрия губи от масовия внос на чужди козметични марки и търси спасение в експортната политика. През миналата година над 75% от родното производство в сектора се изнася, като се търсят все повече нови и по-големи пазари. Български производители на козметика се прицелиха в пазарите на Евросъюза и САЩ.
Наскоро обаче България направи голяма крачка в света на козметиката като отне лавандуловата корона на Франция и обяви намерения за милиони инвестиции в производството на културата у нас.
През последните години българските компании от бранша изнасят етеричните масла, парфюмите и козметиката си на различни стратегически пазари, опитвайки се да ги наложат там. Експортът е насочен главно към страни от Западна и Централна Европа, докато преди е бил по-концентриран към държавите от бившия Съветски съюз - Русия и Украйна, които се водят и традиционен пазар за българската козметична индустрия.
Износът на розово масло и етерични масла към Япония също се запазва стабилен и през тази година, а поръчките насочени към сравнително нови пазари, като Африка и Близкия Изток, се увеличават с всяка изминала година.