Миков: След евроизборите през май ще говорим за предсрочен вот

След евроизборите през май догодина може да се говори за предсрочни парламентарни избори. Резултатите от евровота ще покажат дали има необходимост от смяна на властта, но е важно и какво ще свърши НС дотогава. Това заяви пред TV7 председателят на парламента Михаил Миков.

Не се чувстваме като заложници на тези, които обсаждат парламента. Народният представител е заложник на хората, които са го изпратили на работа в НС, каза още Миков.

Започна явната политическа консумация на протестите, които продължават непривично дълго време. Дори достигнаха до познати форми на блокиране. В същото време народните представители работят и успяха в кратката предпразнична седмица да постигнат редица важни решения, посочи още председателят на парламента.

Той заяви, че е провел редица срещи, както с протестиращи против кабинета, така и с хора, протестиращи в негова подкрепа. Когато заговориш за оставка и зададеш въпроса какво се случва след това, трудно се намират разумни отговори, отбеляза Миков. Колко пъти трябва да повтаряме изборите, за да се стигне до резултат, който е приемлив за протестиращите, попита той и подчерта, че всяка власт трябва да има време.

"Жалко е, че това правителство нямаше това време. На първата седмица започнаха атаките. Трябва да се даде спокойствие на правителството. Най-малкото, за да видим бюджета, който предстои да бъде внесен", коментира председателят на НС. Не може да няма грешки. Важно е обаче колко бързо ще реагираш, каза още той.

Според него обаче първите 100 дни на кабинета са били успешни, "под натиск, с постигнати решения, които в друга обстановка сигурно биха се случили в по-дълъг период от време", убеден е Миков.