Неофит: Светите братя са съградили основата на духовния живот

"Много са задачите, които днес стоят пред Българската патриаршия, но родната ни Църква се явява пазителка на "словото на живия Бог, Който пребъдва вовеки" и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите, така както светите братя Кирил и Методий са съградили основата на техния духовен живот".

Това заяви Негово светейшество патриарх Неофит.

"Днес от Църквата се очаква отговор на нравствените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и Тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства", каза патриархът в тържественото си слово.

По време на тържествена Света литургия по случай деня на "Св. Св. Кирил и Методий" и 61-вата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, патриархът подчерта, че възстановяването на достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането. Според него с това дело е възстановена една правда и Българската патриаршия, която поради турско нашествие през 14 в., преустановява своето съществуване, отново е въздигната.

В обръщението си към миряните в храм-паметника "Св. Александър Невски" главата на Българската православна църква обясни, че ако християнската вяра не стане определяща в живот ни, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния.

"През изминалите 61 г. самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните й сили, изправяше я като Църква побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят", каза още патриарх Неофит и допълни, че през изминалите шест десетилетия Българската патриаршия е поддържала живи връзките си с православните Църкви. "С голяма ревност продължаваме и занапред да полагаме усилия в укрепването на църковното единство и да устояваме в него, като здраво се държим в Истината – Христос и стоим непоклатимо на "Камъка, който стана глава на ъгъла", увери главата на Българската православна църква.