Танцьорите от „Стар денс“ направиха премиера в молдовския град Тараклия

Танцова формация „Стар денс“ към русенското читалище „Христо Ботев“ показа премиерно най-новите си танци първо в чужбина. Това стана в молдовския град Тараклия, на празничния концерт за 201-ия рожден ден на града, където живеят много етнически българи. Танцьорите от Русе и представители на читалището заминаха за Тараклия по специалната покана от кмета на града Сергей Филипов и режисьора Иван Боримечков от Народен театър „Смешен петък“ при тамошното читалище  „Олимпий Панов“.
За тържествата на Гергьовден /св.Георги е закрилник на селището/ бяха пристигнали официални гости и приятели на Тараклия от  Варна, Сливен, София, Финландия, каза председателят на русенското читалище Вяра Косева. Тя самата поздравила домакините и подарила  на кмета Сергей Филипов икона с лика на све  ти Георги, а на читалището - принтер и консумативи.
В празничния концерт на градския площад близо 14 часа звучали български народни песни и ритми, които бесарабските българи грижовно пазят и тачат. А когато дошъл редът на „Стар денс“, момичетата изпълнили под бурните аплодисменти на публиката 7 модерни танца-феерии, като най-новият с името „Заедно“ бил специално посветен на тараклийския празник.
Сред незабравимите спомени за русенци ще останат спектакълът на театър „Смешен петък“ - „Пайтон към Европа“, срещите и разговорите, сърдечността и българската свяст на домакините. На раздяла си обещали нови срещи. Надявам се това да стане още есента, когато ми се иска самодейците от Тараклия да дойдат за фолклорните празници в Борово, каза Вяра Косева.