Смехът помага в борбата срещу нарушенията на паметта

Смехът, и като цяло положителните емоции, са ефективно средство и много помагат в борбата срещу нарушенията на паметта, смятат учени от Университета в Лома Линда, САЩ.
Според тях положителните емоции се отразяват положително върху хипокампалните неврони, които са отговорни за функцията на паметта. Последните проучвания, извършени от учените, показват способността на хормона кортизол да въздейства върху специфична група от неврони на мозъка и да окаже отрицателно въздействие върху паметта и способността за учене при възрастните хора.
Учените са изследвали връзката на кортизола с процеса на запомняне, както и влиянието на смеха, който има антистресово действие, за намаляването на вредните въздействия на кортизола.
Данните показали, че физиологичните отговори на тялото на шегата и хумора, допринасят за отделянето на ендорфини и допамин в мозъчните структури, като осигуряват чувство на удоволствие и щастие. Тези положителни и полезни неврохимични промени, от своя страна, подобряват функционирането на имунната система, а също и умствената яснота и функциите на паметта.
Резултатите от новото изследване са представени по време на годишната конференция по експериментална биология, която се проведе от 26 до 30 април 2014 г. в Сан Диего, САЩ.
При експерименталното изследване на група здрави, възрастни хора е прожектирано 20-минутно видео със съдържанието на комикс. След прожекцията учените тествали функциите на паметта на участниците, способността им да учат и помнят. Тестовите резултати са сравнени с тези в контролната група от други възрастни хора, които не са гледали смешното видео. И в двете групи са били изследвани и нивата на кортизол в кръвната плазма. При тези, които гледали смешните видеоклипове имало значително намаление на нивата на кортизола.
"Най-значителното подобрение е наблюдавано при пациенти с диабет", съобщават учените.
Те се надяват, че получените данни ще могат да се приложат практически при разработката на клинични и рехабилитационни програми за възрастни хора.
"Подобряването на способността за учене и дългосрочната памет са от жизненоважно значение за осигуряване на адекватно ниво на качеството на живот в напреднала възраст", подчертават изследователите.