Нов метод за откриване на рак на яйчниците

 Нов метод за обследване, разработен от американски учени, позволява на ранните стадии да се хване рак на яйчниците, за да се започне навреме лечение. Проучването е публикувано в списание Cancer.

В момента няма достатъчно добра методика за откриването на рак на яйчниците. Заболяването често протича без специфични симптоми и е много трудно да бъде уловено на ранни стадии, когато лечението може да бъде най-ефективно. Ракът на яйчниците най-често завършва с фатален изход, защото диагнозата се поставя, когато болестта е напреднала. Според авторите, ако техният метод премине през клинични изпитания, това може да спаси живота на хиляди жени ежегодно.

Екипът от изследователи от Онкологичния център "Андерсън" в Тексаския университет тества метода за обследване за рак на яйчниците, основаващ се на проследяване на кръвния протеин CA125 – известен като туморов маркер.

В хода на 11-годишното изследване над 4000 жени в постменопауза ежегодно са давали кръвни проби. Жените са били разделени на три групи по степен на риска от развитие на рак на яйчниците: 1. малък риск – даване на кръв на една година; 2. среден риск – повтаряне на анализа след три месеца; 3. висок риск – дами, които трябва да преминат през преглед видеозон на органите на малкия таз.

Средно 5,8% от жените годишно са се оказвали в групата със среден риск и са били изпращани за нови кръвни анализи след три месеца. Около 0,9% са били изпращани на видеозон и преглед при онколог. В резултат на прегледите 10 пациенти са оперирани. При 40% от случаите те са имали агресивни форми на тумори, които са били ликвидирани още на ранен стадий. Точността на методиката е 99,9%.