Олио и захар поевтиняват преди сезона на туршиите

Само за една седмица олиото по борсите е поевтиняло с около 1,2%, като средните цени се движат около 2,53 лв./литър, съобщиха от министерството на земеделието. В Русе цената на едро се движи около 2,58 лева за литър, а в големите вериги средната цена е 2,84 лв./л. В по-малките търговски обекти олиото се продава по 2,88 лева за литър. Русе е сред малкото градове с цени в магазините под 3 лева за литър.
Средната цена на едро на замразено пиле на тържищата в страната намалява с 0,5% спрямо предходната седмица, до 4,19 лв./кг. По области цените се движат в границите от 3,90 лв./кг (Плевен) до 4,70 лв./кг в Русе. В големите супермаркети в града замразеното пиле се търгува по 4,84 лв./кг. Цените на дребно бележат седмично понижение с 1,4%.
Средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на нивото от предходната - 4,84 лв./кг. В Русе цената се повишава с 1,1%.
Средната цена на едро на захарта за страната е 1,86 лв./кг, с 1,1% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, захарта се търгува в ценовите граници от 1,66 лв./кг (Добрич) до 2,09 лв./кг (Враца). В по-голяма част от областните центрове, където е налице предлагане на продукта, се отчита седмично понижение на ценовите равнища в границите от 0,5%  в Русе до 4,7% (Сливен).
В големите русенски хипермаркети се отчита седмично поевтиняване на кристалната захар в рамките на 2,5%.