Птиците са запознати с ограничението на скоростта на пътя

Учени от Канада, наблюдаващи поведението на птиците, които излитат от пътното платно пред приближаващ автомобил, са стигнали до заключението, че пернатите не преценяват бързината на конкретното возило, а се ръководят от средната скорост за този участък от пътя. Подробна информация от изследването им е публикувана в списание „Biology Letters".
Наблюденията на специалистите са показали, че на участък от пътя с ограничение от 20 километра в час птиците са стояли на едно място, докато колата не се приближи на разстояние от около 10 метра от тях. Разстоянието се увеличава до 25 метра при път с ограничение до 90 км/ч и до 75 метра при път с ограничение на скоростта от 110 км/ч. Ако идващата насреща кола силно превишава средната за пътя скорост, се увеличава възможността срещата на автомобила с пернатото да завърши с фатален край, тъй като последното не е имало време да отлети.
По-рано етолозите направиха опит да установят минималното разстояние, на което човек може да се приближи до птица, преди тя да отлети. Подобно изследване обаче се провежда за първи път.