Берлускони върти на шиш италианското правителство

 Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който през есента може да загуби сенаторския си пост, отново оказа натиск върху правителството на Енрико Лета, като поиска гаранции за мястото си в парламента и ролята си на лидер на дясноцентристката партия Народ на свободата.

"Ще кажат, че е моя вината, когато (петимата) министри от Народ на свободата обявят, че планират да подадат оставка заради съдебното клане срещу лидера им, избран от милиони италианци", заплаши Кавалера в интервю за вестник "Темпи", с което наруши медийното си мълчание от десетина дни насам.

На 1 август Берлускони получи първата си окончателна осъдителна присъда след близо 20-годишни съдебни дела. Той вероятно ще излежи, несъмнено у дома си предвид напредналата си възраст (76 г.), присъда от една година затвор заради данъчни измами. Последиците от присъдата въз основа на "закона Северино", приет в края на 2012 г., предвиждат отстраняването му от сенаторския пост и забраната да се кандидатира на следващите парламентарни избори. Но Сенатът трябва да гласува за влизането в сила на тези санкции. Първото заседание на парламента е планирано за 9 септември.

Като знак за напрегнатата обстановка директорът на "Темпи" Луиджи Амиконе написа по-скоро песимистична уводна статия, предшестваща интервюто с Берлускони: "По всичко изглежда, че на правителството на Лета му остава малко живот. Енрико Лета прекъсна мостовете на диалога относно възможностите за намиране на справедливо парламентарно решение с убийствената присъда на Касационния съд".

"Те могат да ми направят всичко, но не могат да ме лишат от три неща - правото на изразяване на италианската политическа и гражданска сцена, правото да ръководя политическото движение, което създадох, и правото все още да бъда уважаван от милиони италианци", изтъкна Берлускони. "Конституцията и здравият разум предлагат много решения", каза още бившият премиер, очевидно обръщайки се към Лета и президента Джорджо Наполитано.