Свършиха парите за евтините почивки

Парите, плащани от Националния осигурителен институт за евтини почивки, за тази година свършиха. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения до 28 август. При това има и допълнително условие - резервациите за почивните станции, където ще почиват работещите русенци със заболявания, да са максимум от 12 септември. Ако почивката е планирана за по-късно - пари няма да се дават.
Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ стартира от 15 март и приключва доста по-рано, отколкото обикновено. Причината е официално обявена на сайта на осигурителния институт: „поради изчерпване на предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 година“.
За финансиране на програмата тази година бяха заделени 15 362 329 лв.
С тях НОИ плащаше максимум за 10 нощувки по 18 лева и до 5 лева на ден за храна плюс пакет диагностични и терапевтични процедури. Всичко останало бе за сметка на почиващите. Подписани бяха договори с 48 почивни бази в Банкя, Боровец, Старозагорски, Сливенски и Бургаски минерални бани, Наречен, Хисар, Поморие, Сандански и др.
До момента са издадени 31 143 удостоверения за цяла България, а за Русенска област - 1296, при това до 15 август включително. Бройката на почивалите по тази програма русенци е чувствително по-малка от предишни години. Въпреки че заболелите работещи с проблеми най-често в опорно-двигателния апарат, кръвно, сърце и нервна система, стават от година на година все повече.